Drożdżówki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski.W mleku rozprowadzić drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W mące zrobić dołek , wlać wyrośnięte drożdże i stopione masło.
Dodać jajko i żółtko wsypać cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli.
Ciasto dokładnie wyrobić ręką . Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Budynie ugotować w 3 szklankach mleka.
Gdy ciasto powiększy swoją objętość (po ok. 20-30 minutach) podzielić je na dwie równe części, , rozwałkować na 2 prostokąty posmarować budyniem i zwinąć od krótszego boku w roladę.
Rolady pokroić na plastry , ułóż na wysmarowanej masłem blasze,
Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec na jasnozłoty kolor około 20 minut.
Komentarze