Drożdżówki z budyniem

0 (0 ocen)

Proste w wykonaniu

Składniki:


  • 500g mąki
    40g drożdży
    4 łyżki cukru
    100 g roztopionego masła
    pół szklanki mleka
    jajko - 2 sztuki
    żółtko - 1 sztuka
    cukier wanilinowy
    szczypta soli
    budyń o smaku śmietankowym 2 opakowania
    mleko - 3 szklanki


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski.W mleku rozprowadzić drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
    W mące zrobić dołek , wlać wyrośnięte drożdże i stopione masło.
    Dodać jajko i żółtko wsypać cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli.
    Ciasto dokładnie wyrobić ręką . Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
    Budynie ugotować w 3 szklankach mleka.
    Gdy ciasto powiększy swoją objętość (po ok. 20-30 minutach) podzielić je na dwie równe części, , rozwałkować na 2 prostokąty posmarować budyniem i zwinąć od krótszego boku w roladę.
    Rolady pokroić na plastry , ułóż na wysmarowanej masłem blasze,
    Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec na jasnozłoty kolor około 20 minut.


Porady

Można posypać cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować