Drożdżówki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski. Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w łyżce ciepłego mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Masło stopić. Rozczyn wlać do mąki, dodać masło, rozkłócone jajka i żółtko, cukier i sól. Wyrobić gładkie cisto i przykryte bawełnianą ściereczką odstawić w ciepłe miejsce. Budynie ugotować na mleku, dodając cukier. Suszone śliwki sparzyć, dokładnie odsączyć, pokroić i dodać do budyniu. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt. Nałożyć na nie równomiernie budyń i zwinąć w roladę. Pokroić na plastry. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Porady
Zamiast śliwek można dodać inne suszone owoce, np. rodzynki bądź daktyle.
Komentarze