Drożdżówki z budyniem

0 (0 ocen)

Niezawodny przepis na oryginalne drożdżówki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    125 ml mleka
    40 g drożdży
    3 łyżki cukru
    100 g masła
    2 jajka
    1 żółtko
    szczypta soli
    2 budynie bez cukru
    3 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    100 g suszonych śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w łyżce ciepłego mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Masło stopić. Rozczyn wlać do mąki, dodać masło, rozkłócone jajka i żółtko, cukier i sól. Wyrobić gładkie cisto i przykryte bawełnianą ściereczką odstawić w ciepłe miejsce. Budynie ugotować na mleku, dodając cukier. Suszone śliwki sparzyć, dokładnie odsączyć, pokroić i dodać do budyniu. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt. Nałożyć na nie równomiernie budyń i zwinąć w roladę. Pokroić na plastry. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Porady

Zamiast śliwek można dodać inne suszone owoce, np. rodzynki bądź daktyle.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować