Chleb pełnoziarnisty

0 (0 ocen)

Bez mąki i drożdży

Składniki:

  • Składniki suche:
    9 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego
    3/4 szklanki siemienia lnianego
    1 szklanka płatków owsianych
    1/2 szklanki płatków orkiszowych
    1/2 szklanki pestek dyni
    1 szklanka pestek słonecznika
    2 łyżeczki soli

    Składniki mokre:
    8 łyżek oleju rzepakowego
    1 1/2 szklanki ciepłej wody
    2 łyżki miodu

Chleb pełnoziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki wsypać do dużej miski i wymieszać. W ciepłej wodzie rozpuścić miód, po czym dodać olej, wymieszać i przelać do suchych składników. Starannie wymieszać, by płyn związał się z resztą składników. Odstawić na 5 minut. W tym czasie keksówkę (ok. 11x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę, delikatnie ugniatając. Odstawić na 5 godzin. Piec ok. godziny w 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok. 20 minut, po czym wyjąć chleb z formy i pozostawić do wystygnięcia. Jest gotowy do krojenia po całkowitym wystygnięciu (najlepiej następnego dnia).

Porady

Ten przepis pozostawia duże pole do eksperymentowania, np. zamiast płatków owsianych i orkiszowych można dodać jaglane, jęczmienne, jak i ziarna zastąpić innymi ulubionymi bądź orzechami czy suszonymi owocami.

Komentarze

Podobne przepisy