Jeżynowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

Znakomity lekki deser na lato.

Składniki:

  • Ciasto:
    100 g mąki
    50 g cukru
    2 łyżeczki kakao
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)

    Masa serowa:
    400 g naturalnego serka homogenizowanego
    400 g waniliowego serka homogenizowanego
    150 g gęstego jogurtu naturalnego
    300 g jeżyn
    25 g żelatyny

Jeżynowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem. Delikatnie mieszając, po kolei dodawać żółtka i mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę, piec 15 minut w 180 st. C.
  • 2. Jeżyny umyć, osuszyć i zblendować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Serki homogenizowane zmiksować z jogurtem i musem jeżynowym. Wciąż miksując powoli dodawać żelatynę. Gdy składniki się połączą, masę przełożyć na wystudzony spód. Ciasto włożyć do lodówki (na minimum 3 godziny).

Porady

Masę serową można wedle uznania dosłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy