Drożdżówki z bakaliami

1 (1 ocen)

  • 45 min

Bułeczki drożdżowe pachnące cynamonem i wypełnione bakaliami podane ze szklanką gorącego mleka poprawią w te chłodne wieczoru humor nie tylko dzieciom :)

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto :
    3 szklanki mąki
    60 dag masła
    125 ml mleka
    1/5 kostki drożdży
    2 jajka
    4 łyżki cukru brązowego
    Szczypta soli
    Nadzienie
    3 łyżki masła
    1 szklanka rodzynek
    1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
    3 łyżki posiekanych migdałów
    2 łyżki brązowego cukru
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Drożdżówki z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski rozkruszamy drożdże dodajemy 4 łyżki brązowego cukru i rozcieramy go z drożdżami. Dodajemy letnie mleko, 34 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy mąkę, roztopione i lekko przestudzone mało, sól i jajka i wyrabiamy ciasto , aż będzie gładkie i elastyczne ( jeśli jest potrzeba podsypujemy mąką ), przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie rodzynki moczymy we wrzątku, odcedzamy. Masło ucieramy z cukrem aż stanie się pulchne. Do masy maślanej dodajemy rodzynki, posiekane migdały , skórkę pomarańczową i cynamon – mieszamy. Na stolnicę posypaną mąką wykładamy ciasto rozwałkujemy je na prostokąt na cieście wykładamy pasę i zwijamy je jak roladę, kroimy na plasterki o grubości 1,5 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Drożdżówki posypujemy pudrem lub lukrujemy je lukrem pomarańczowym (brązowy cukier puder wymieszany z odrobiną soku pomarańczowego ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować