Drożdżówki podwójnie nadziane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zapraszam na pyszne, mięciutkie i pachnące drożdżóweczki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto;
    1 szklanka mleka
    7g drożdży
    1/5 kostki masła
    2 łyżki cukru
    ok. 4.5 szklanki mąki pszennej
    4 małe jajka
    szczypta soli

    Nadzienie jabłkowe;
    4 duże jabłka
    2 łyżki cukru
    duży kisiel żurawinowy

    Nadzienie budyniowe:
    1.5 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    budyń waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Do kawy Drożdżówka Desery

Drożdżówki podwójnie nadziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczam w rondelku, dodaję mleko i cukier ( płyn powinien być ciepły). Następnie dodaję pokruszone drożdże i odstawiam do wyrośnięcia. Do miski przesiewam mąkę, dodaję szczyptę drobnej soli i wbijam jajka. Następnie dodaję wyrośnięte drożdże z masłem. Mieszam i zagniatam ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.

    Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję cukier i podsmażam chwilę w rondelku. Zdejmuję z ognia i wsypuję kisiel. Mieszam i studzę.

    Szklankę mleka gotuję z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczam budyń, kiedy się zagotuje dolewam do garnka. Mieszam aż zgestnieje i studzę.

    Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie porcje i każdą rozwałkowuję na prostokąt o grubości ok 1.5 cm. Stolnicę podsypuję mąką. Smaruję masą budyniową a na nią ukłądam masę jabłkową. Wygładzam łyżką. Zwijam wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Kroję w 3 cm plastry. Pomagając sobie nożem przekładam je na blaszkę wyłożoną papierem ( przy przekładaniu nadaję bułeczkom okragły kształt, z góry lekko je spłaszczam nożem).

    Piekę ok. 25 minut w 180 st.

Porady

Bułki można posypać pudrem lub polukrować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować