Drożdżówki podwójnie nadziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczam w rondelku, dodaję mleko i cukier ( płyn powinien być ciepły). Następnie dodaję pokruszone drożdże i odstawiam do wyrośnięcia. Do miski przesiewam mąkę, dodaję szczyptę drobnej soli i wbijam jajka. Następnie dodaję wyrośnięte drożdże z masłem. Mieszam i zagniatam ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję cukier i podsmażam chwilę w rondelku. Zdejmuję z ognia i wsypuję kisiel. Mieszam i studzę.
Szklankę mleka gotuję z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczam budyń, kiedy się zagotuje dolewam do garnka. Mieszam aż zgestnieje i studzę.
Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie porcje i każdą rozwałkowuję na prostokąt o grubości ok 1.5 cm. Stolnicę podsypuję mąką. Smaruję masą budyniową a na nią ukłądam masę jabłkową. Wygładzam łyżką. Zwijam wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Kroję w 3 cm plastry. Pomagając sobie nożem przekładam je na blaszkę wyłożoną papierem ( przy przekładaniu nadaję bułeczkom okragły kształt, z góry lekko je spłaszczam nożem).
Komentarze