Drożdżówki nadziane po brzegi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 35 min

Słodkie drożdżówki z nadzianym powidłami śliwkowymi brzegiem. Środek wypełniony jabłkami z cynamonem.

  • 1 godz. 35 min

Składniki:

  • Ciasto:
    30 g świeżych drożdży
    120 ml mleka
    100 g cukru
    400 g mąki
    2 jajka
    110 g masła

    Do nadziania:
    powidła śliwkowe lub marmolada

    3 jabłka
    3 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu

    białko do smarowania wierzchu ciasta
    cukier do posypania (u mnie cukier perlisty)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki nadziane po brzegi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Pokruszone drożdże wsypać do ciepłego (nie gorącego ) mleka, rozpuścić mieszając. Dodać cukier, jajka, mąkę, krótko wyrobić ciasto. Masło stopić, stopniowo dolewać do ciasta cały czas je wyrabiając. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Wyłożyć na dużą deskę, podzielić na 10 części. Każdą z nich uformować na kształt koła o średnicy ok. 14-16 cm.
    2. Drożdżowe koła ułożyć na blasze do pieczenia. Powidła śliwkowe ułożyć wzdłuż brzegu. Ciasto zawijać do środka, lekko je dociskając. Utworzy się wysoki brzeg.
    3. Jabłka obrać, pokroić na plasterki, wymieszać z cukrem i cynamonem. Układać na środku drożdżówki po ok. 2 czubate łyżki. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Brzegi posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Piec ok. 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C

Porady

Zamiast powideł śliwkowych do nadziania brzegów można dać twardą marmoladę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować