1.Z drożdży zrobić rozczyn: 2 łyżeczki cukru rozetrzeć z drożdżami. Dodać 150ml mleka i 3 łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Lub: 3 szkl mąki wymieszać z 1 op. suchych drożdży.
2.Tłuszcz roztopić i podgrzać do letniej temperatury z mlekiem. Do przesianej mąki dodać wszystkie składniki. Wyrobić. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
3.Po wyrośnięciu odgazować, wyrobić. Nakładać nadzienie i zwijać. Przykryć ściereczką na 10 min. Jako nadzienia możemy użyć ser biały wymieszany z cukrem, dżem, kostki czekolady lub kakao połączone z margaryną i cukrem.
Następnie drożdżówki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika na 180st, 15-20 min
Porady
Po wyjęciu z piekarnika warto położyć je na talerz i przykryć np dużą miską, aby później były bardziej miękkie
Komentarze