• 1 godz. 20 min

Pyszne i proste w przygotowaniu

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 75g margaryny
    250 ml mleka
    25g świeżych drożdży (lub 1 op. drożdży instant)
    szczypta soli
    1/3 szkl cukru
    3 szklanki mąki przesianej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży zrobić rozczyn: 2 łyżeczki cukru rozetrzeć z drożdżami. Dodać 150ml mleka i 3 łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Lub: 3 szkl mąki wymieszać z 1 op. suchych drożdży.
  • 2. Tłuszcz roztopić i podgrzać do letniej temperatury z mlekiem. Do przesianej mąki dodać wszystkie składniki. Wyrobić. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
  • 3. Po wyrośnięciu odgazować, wyrobić. Nakładać nadzienie i zwijać. Przykryć ściereczką na 10 min. Jako nadzienia możemy użyć ser biały wymieszany z cukrem, dżem, kostki czekolady lub kakao połączone z margaryną i cukrem.
    Następnie drożdżówki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika na 180st, 15-20 min

Porady

Po wyjęciu z piekarnika warto położyć je na talerz i przykryć np dużą miską, aby później były bardziej miękkie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować