Ptysie

  • wyświetlono: 242 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Delikatny deser

  • 40min

Składniki

Ciasto:
Szklanka wody lub mleka (albo pół na pół)
Szklanka mąki
Szczypta soli
125g masła
4 jajka
Łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
0,5l śmietany 30%
2 op śmietan-fix
2 łyżeczki cukru pudru
Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania przepisu:

Ptysie

  • image-0fo922g1. Zagotować wodę z masłem, dodawać mąkę i podgrzewać (uważać żeby się nie przypaliło), aż będzie odchodziło od garnka. Ostudzić.
  • 2. Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami. Wyciskać na papierze za pomocą szprycy. Piec w 200st ok 20 min.
    Po wyjęciu przekroić na pół tak aby ciasto nie zdążyło "oddać" wilgoci do środka.
  • 3. Śmietanę ubić z fix-ami i cukrem pudrem. Wypełniać nią zimne ptysie. Polać polewą. Schłodzić.

Porady

Ptysie można wypełnić również masą budyniową: 2 budynie zagotować w 0,5l mleka. Ostudzić. 150g masła zmiksować z 1 żółtkiem i zimnym budyniem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieDeserptysieeklerkina_slodko

Komentarze

Podobne przepisy

Ptysie

Dodane przez: pioge7

Ptysie

super pyszny deser

PTYSIE

Dodane przez: mamade188

PTYSIE

Ptysie podobnie jak karpatka -...

Niebiańskie ptysie

Dodane przez: Kuchnia Marty

Niebiańskie ptysie

Dziś będzie przepis przekazywany...

ptysie

Dodane przez: Beata12

ptysie

fajne połączenie ptysia z nadzieniem...

ptysie

Dodane przez: Anyzkowo

Idealne ptysie

Pyszne, delikatne i rozpływające...

na 12 dużych sztuk:
na ciasto: 
szklanka wody
szklanka mąki pszennej
125 g masła
4 jajka
na nadzienie:

600 ml śmietanki kremówki
2 opakowania zagęstnika do śmietany
4 łyżki cukru pudru + do posypania

Dodane przez: klementynka

klasyczne ptysie

Każdemu znane ciastka, choć banalnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE