Drożdżówki

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Polecam pyszne drożdżówki, które poleciła Mi moja mama.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 6 jaj
    3/4 szklanki cukru
    5 dkg drożdży
    3/4 szklanki oleju
    1 kg mąki
    1 1/2 szklanki mleka
    1 słoiczek wiśni drylowanych
    1 puszka masy makowej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka Desery

Drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0fhrku6 1. Jaja z cukrem ubić na sztywna pianę. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.Do ubitych jaj dodać mąkę , mleko z rozpuszczonymi drożdżami, olej, wymieszać.Następnie wyrabiać ciasto dotąd aż będzie odstawało od dłoni, odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wykładać na stolnicę, rozwałkować na grubość 2-3 cm , wykrawać literatką lub szklanką, nadziać wiśniami drylowanymi lub masą makowa, zlepić., formując podłużne lub okrągłe drożdżówki. Pierożki układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, każdy posmarować roztrzepanym jajkiem , odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku w 180 stopniach na złoty kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować