Drożdżówka z serem i migdałami do odrywania

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Mięciutkie ciasto drożdżowe z serem posypane chrupiącymi migdałami-idealne do kubka kakao.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    3 dag drożdży
    1/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    2 jajka
    50 g masła lub margaryny.
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

    Na nadzienie
    250 g sera białego półtłustego
    3 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
    3 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki kruszonych migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówka z serem i migdałami do odrywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówka z serem i migdałami do odrywania 1. Mleko zagrzać-ma być ciepłe, ale nie gorące. Do mleka pokruszyć drożdże i wsypać cukier. Dokładnie rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął pracować (na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza).
  • Drożdżówka z serem i migdałami do odrywania 2. Margarynę rozpuścić i ostudzić przesiać .Do miski przesiać mąkę, dodać jaja, cukier waniliowy i zaczyn. Wyrabiać ciasto, aż będzie odchodzić od miski. Na samym końcu dodać rozpuszczoną, ostudzoną margarynę. Wyrabiać jeszcze ok. 10 min. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  • Drożdżówka z serem i migdałami do odrywania 3. Na blat wysypać trochę mąki i wyłożyć na to ciasto. Rozwałkować ciasto na prostokąt.
  • Drożdżówka z serem i migdałami do odrywania 4. Ser biały, cukier, cukier waniliowy i dwa żółtka zmiksować, a następnie dodać serek homogenizowany i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Masa będzie dość rzadka, ale dzięki temu po upieczeniu nie będzie twarda tylko mięciutka.
  • Drożdżówka z serem i migdałami do odrywania 5. Masę serową rozsmarować na rozwałkowanym cieście, zostawiając 2 cm jednego brzegu nie posmarowane.
  • Drożdżówka z serem i migdałami do odrywania 6. Ciasto delikatnie zwinąć w roladę i bardzo ostrym nożem pokroić w ok. 2 cm
    roladki.
  • Drożdżówka z serem i migdałami do odrywania 7. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć roladki na kształt słoneczka. Całe ciasto posmarować roztrzepanym (pozostałym) żółtkiem, a następnie posypać kruszonymi migdałami.Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut. Smacznego!

Porady

Wszystkie składniki odmierzałam szklanką/miarką o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować