Wzbogacona o czekoladę wersja drożdżówki z dzieciństwa. Smak nie do porównania – po prostu trzeba spróbować!
2 godz.
Składniki:
Na ciasto
500 g mąki tortowej,
100 g cukru,
250 ml ogrzanego mleka,
150 g rozpuszczonej i wystudzonej margaryny,
4 żółtka,
30 g świeżych drożdży,
szczypta soli
Na kruszonkę:
70 g mąki,
50 g cukru,
50 g masła
Dodatkowo:
1 tabliczka czekolady z nadzieniem truskawkowym,
½ kg truskawek,
w zależności od wielkości 3 – 4 laski rabarbaru,
2 łyżki cukru do posypania ciasta
Drożdżówka z rabarbarem, truskawkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć w mleku i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut – mają tyko „ruszyć”.
Do miski przesiać mąkę, wlać zaczyn, dodać sól, cukier i żółtka. Wyrabiać ciasto dodając do niego stopniowo margarynę. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
2.Truskawki i rabarbar umyć i pokroić. Czekoladę posiekać.
3.Po tym czasie ciasto krótko przerobić, wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt (ok. 50x25). Na cieście rozsypać równomiernie czekoladę i truskawki.
4.Całość zwinąć jak roladę i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tortownicy (średnica 26 cm), układając w ślimaka. Na wierzchu ułożyć pokrojony rabarbar i posypać cukrem.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Przygotować kruszonkę: składniki wsypać do miseczki, połączyć składniki, rozetrzeć. Posypać kruszonką wyrośnięte ciasto.
Drożdżówkę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra – dół) i piec około 40 – 45 minut.
Komentarze