Zakręcona drożdżówka z truskawkami i rabarbarem

0 (0 ocen)

Pyszna drożdżówka z truskawkami i rabarbarem o ciekawym, innym kształcie ;) Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szkl. mąki pszennej
    70 g świeżych drożdży (ja dałam 40 g, moim zdaniem tyle wystarczy ;-))
    300 ml letniego mleka
    50 g roztopionego i ostudzonego masła
    4 żółtka
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki cukru

    Owocowy kisiel:
    500 g rabarbaru
    200 g truskawek
    1 kisiel truskawkowy
    szczypta soli
    około 3/4 szkl. cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Zakręcona drożdżówka z truskawkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owocowy kisiel: Rabarbar i truskawki drobno pokroić. Owoce umieścić w garnuszku z dodatkiem soli i cukru. Zagotować. Wsypać kisiel i gotować jeszcze kilka minut do zgęstnienia, cały czas mieszając. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Ciasto: Drożdże rozpuści w 1/2 szkl. letniego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do "ruszenia" drożdży. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i wymieszać. Dodać pozostałe składniki ciasta razem z rozczynem i dobrze zmiksować mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie (będzie to jednak bardziej pracochłonne) Wyrobione ciasto powinno być elastycznie, gładkie i nie powinno kleić się do rąk. Z takiego ciasta uformować kulę, umieścić ją w oprószonej mąką misce i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść rękami i rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować owocowym kisielem (pozostawiając troszkę do posmarowania upieczonego ciasta). Dłuższe boki prostokąta złożyć do środka. Krótsze również złożyć, ale tylko końcówki.Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm, pociąć na paski. Każdy pasek skręcić w przeciwnych kierunkach tworząc spiralki. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bardzo blisko siebie.
  • 3. Piec w 180 st.C przez około 30 minut do zarumienienia. Po tym czasie wyjąć i przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto wysmarować resztą owocowego kisielu. Zwinąć ciasno w roladę, owinąć folią spożywczą i odstawić na 1-2 godziny. Odwinąć drożdżówkę z folii i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Moje domowe kucharzenie)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować