Drożdżówka bez wyrabiania z cynamonową kruszonką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem, zalewamy mlekiem. Do tego wbijamy jajka, wlewamy olej i idziemy sobie coś zrobić na godzinkę a miskę ( nie mieszamy nic) zostawiamy w ciepłym miejscu.
Po godzince wracamy dosypujemy mąkę i mieszamy. Ma być konsystencja gęstego kleju. Wlewamy do formy ( u mnie prostokątna o wymiarach 25X35). Na wierzchu układamy pokrojone owoce.
Nastawiamy piekarnik na 180C ( góra-dół) i zabieramy się do kruszonki. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, cynamon i mieszamy . Na koniec dodajemy mąkę, mieszamy dokładnie i przekładamy na ciasto. Wszystko wkładamy do piekarnika i pieczemy ok.50 min.
Komentarze