Drożdżówka z cynamonową kruszonką

0 (0 ocen)

Pyszna drożdżówka, która najlepiej smakuje z dodatkiem dżemu i kubkiem kakao :-))

Składniki:

  • Ciasto:
    900 g mąki
    100 g cukru
    30 g drożdży
    400 ml letniego mleka
    1 łyżeczka soli
    100 g masła
    3 jajka

    Kruszonka:
    1/2 kostki masła lub margaryny
    180 g mąki
    100 g cukru
    cukier waniliowy
    1/4 łyżeczki cynamonu


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówka z cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W mleku rozpuścić drożdże. Masło roztopić. Mąkę, mleko z drożdżami, cukier i sól wymieszać. Najlepiej ręką. Podczas wyrabiania dodać jajka a na końcu przestudzone masło. Wyrabiać około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na dwie godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na połowę. Włożyć do dwóch keksówek i odstawić jeszcze na pół godziny. W tym czasie przygotować kruszonkę.
  • 2. Kruszonka:
    Masło rozpuścić, mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym masłem. Dobrze połączyć i zrobić kruszonkę.
  • 3. Wyrośnięte drożdżówki posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec w temp. 180*C przez ok. 30 - 40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować