Drożdżówka z cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W mleku rozpuścić drożdże. Masło roztopić. Mąkę, mleko z drożdżami, cukier i sól wymieszać. Najlepiej ręką. Podczas wyrabiania dodać jajka a na końcu przestudzone masło. Wyrabiać około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na dwie godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na połowę. Włożyć do dwóch keksówek i odstawić jeszcze na pół godziny. W tym czasie przygotować kruszonkę.
2.Kruszonka:
Masło rozpuścić, mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym masłem. Dobrze połączyć i zrobić kruszonkę.
3.Wyrośnięte drożdżówki posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec w temp. 180*C przez ok. 30 - 40 min.
Komentarze