Drożdżowe z rabarbarem i poziomkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo lubimy ciasta drożdżowe, z dodatkiem poziomek jest pyszne.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 i 3/4 szklanki mleka
    3 żółtka
    100 g masła
    2 łyżki oleju
    1 cukier waniliowy
    40 g drożdży
    1 szklanka poziomek
    4 łodygi rabarbaru

    Kruszonka:
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    80 g masła
    1/2 szklanki cukru pudru

    Forma: 24/36
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżowe z rabarbarem i poziomkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i zostawić do podrośnięcia.
  • 2. Do większej miski wsypać mąkę, dodać podrośnięte drożdże, resztę mleka, żółtka i cukier z cukrem waniliowym. Wyrobić gładkie ciasto.
  • 3. Masło roztopić i razem z olejem partiami dodawać do ciasta. Po wyrobieniu ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 4. Wyłożyć do formy z papierem do pieczenia, wyrównać i posypać poziomkami i rabarbarem , który trzeba wcześniej obrać i pokroić.
  • 5. Składniki kruszonki połączyć i rozetrzeć w palcach. Posypać ciasto i zostawić do wyrośnięcia.
  • 6. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować