Drożdżowe ślimaki z budynioserem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski .W szklance kruszymy drożdże w odrobinie ciepłego mleka i dodajemy dwie łyżki cukru,mieszamy płyn drożdżowy wlewamy w zagłębienie zrobione w przesianej mące.Odstawiamy miskę w cieple miejsce do wyrośnięcia(pod przykryciem)Następnie dodajemy ubite jajka z cukrem ,pozostałe mleko i sól,mieszamy.Na koniec dodajemy stopione masło i wyrabiamy ciasto do momentu gdy zacznie odchodzić od miski i ręki,podsypujemy ciasto mąka i znowu zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h.W tym czasie robimy nadzienie.Z mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń .Zdjąć z pieca i dodać masło,cukier ,rodzynki i ser,dobrze wymieszać.Odstawić do wystudzenia od czasu do czasu zamieszać.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 6 mm.Posmarować przestudzonym budynioserem,zwinąć w rulon(od dłuższej strony) i pokroić na plastry grubości ok 1,5 cm.Układać ślimaki na formie zostawiajac niewielkie odstępy ponownie zostawić do wyrośnięcia na 15 min.Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C ok 20-25 min (do zrumienienia)Po wyjęciu od razu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze