Drożdżowe ślimaki z budynioserem

0 (0 ocen)

Kto by nie chciał miękkiej, pachnącej drożdżówki prosto z własnego pieca na przykład na śniadanie ?!

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    30 g świeżych drożdży
    450 g maki pszennej tortowej
    180 g mleka ciepłego
    szczypta soli
    80 g masła
    1-2 jajka
    70 g cukru

    Nadzienie:
    250 g twarogu(zmielonego trzykrotnie)
    1 op budyniu waniliowego(bez cukru)
    1 szkl mleka
    70 g cukru
    20 g masła
    garść rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe ślimaki z budynioserem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski .W szklance kruszymy drożdże w odrobinie ciepłego mleka i dodajemy dwie łyżki cukru,mieszamy płyn drożdżowy wlewamy w zagłębienie zrobione w przesianej mące.Odstawiamy miskę w cieple miejsce do wyrośnięcia(pod przykryciem)Następnie dodajemy ubite jajka z cukrem ,pozostałe mleko i sól,mieszamy.Na koniec dodajemy stopione masło i wyrabiamy ciasto do momentu gdy zacznie odchodzić od miski i ręki,podsypujemy ciasto mąka i znowu zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h.W tym czasie robimy nadzienie.Z mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń .Zdjąć z pieca i dodać masło,cukier ,rodzynki i ser,dobrze wymieszać.Odstawić do wystudzenia od czasu do czasu zamieszać.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 6 mm.Posmarować przestudzonym budynioserem,zwinąć w rulon(od dłuższej strony) i pokroić na plastry grubości ok 1,5 cm.Układać ślimaki na formie zostawiajac niewielkie odstępy ponownie zostawić do wyrośnięcia na 15 min.Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C ok 20-25 min (do zrumienienia)Po wyjęciu od razu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować