Drożdżowe ślimaczki z malinami

  • wyświetlono: 798 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Te drożdżowe ślimaczki z malinami są bardzo proste w przygotowaniu! Jedyną wadą tych drożdżówek jest to, że za szybko znikają i można się nimi zajadać bez opamiętania. Jestem pewna, że każdy kto raz spróbuje tych bułeczek będzie je często piekł. Oczywiście nadzienie można modyfikować.

Kuchnia Marty
  • 110min

Składniki

Składniki na ciasto:
◦225 ml mleka
◦55 g masła
◦425 g mąki tortowej
◦8 g drożdży instant
◦55 g cukru
◦½ łyżeczki soli
◦1 duże jajko

Składniki na nadzienie:
◦250 g twarogu
◦150 g serka homogenizowanego waniliowego
◦2-3 łyżki cukru
◦ok. 50 ml słodkiej śmietanki
◦300 g malin
◦1 łyżka mąki ziemniaczanej
◦skórka otarta z 1 limonki

Składniki na lukier:
◦120 g cukru pudru
◦2 łyżki roztopionego masła
◦2 łyżki soku z cytryny
◦2 łyżki mleka

Dodatkowo:
◦tłuszcz do formy
◦mąką do podsypywania

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe ślimaczki z malinami

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Prostokątną blachę o wymiarach 24 x 28 smarujemy masłem i posypujemy mąką. Mleko i masło podgrzewamy razem, aż masło się rozpuści, a mleko będzie ciepłe. 2 szklanki mąki wsypujemy do misy robota, dodajemy drożdże, cukier oraz sól i mieszamy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy jajko i ciepłe mleko z masłem i ponownie mieszamy aż otrzymamy ciasto. Ciasto przekładamy na blat, dodajemy do niego pozostałą mąkę i zagniatamy na blacie posypanym mąką przez kilka minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozwalamy mu odpocząć ok. 10-15 minut.

    Przygotowanie nadzienia:
    Twaróg przekładamy do miski, dodajemy serek waniliowy, cukier i słodką śmietankę. Miksujemy/ucieramy aż składniki dokładnie się połączą i otrzymamy gładki serek. W drugiej miseczce łączymy maliny z mąką ziemniaczaną. Delikatnie potrząsamy malinami, by mąka dokładnie je pokryła.

    Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach 30 x 35 i smarujemy przygotowanym serkiem. Serek posypujemy malinami, a na maliny dajemy startą skórkę z limonki. Zaczynając od dłuższego boku ciasta, zwijamy je w rulon. Ciasto kroimy na 12 równych części.

    Bułeczki przekładamy do blachy (4 rzędy po 3 bułki w każdym) i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

    Gdy nasze ślimaczki wyrosną wstawiamy je do piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut.

    Przygotowanie lukru:
    W małej miseczce mieszamy cukier puder z roztopionym masłem, sokiem z cytryny i mlekiem. Jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać jeszcze 1 łyżkę mleka.

    Ciepłe drożdżowe ślimaczki z malinami wyciągamy z piekarnika. Po 5 minutach polewamy je przygotowanym lukrem!

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakibułkidrożdzówkibułki z malinamidrożdżówki z malinamiDrożdżowe ślimaczki z malinami

Komentarze

Podobne przepisy

ślimaki z budyniem

Dodane przez: capri

ślimaczki z budyniem i malinami

Przepyszne, szybkie drożdżówki....

image-215yxmk

Dodane przez: Ewelina Marcin

Drożdżowe ślimaczki z czerwoną porzeczką

Drożdżowo-serowe mięciutkie bułeczki...

ślimaczki

Dodane przez: ilka

Ślimaczki drożdżowe z makiem

Zamiast tradycyjnego makowca.

Drożdżowe ślimaczki z fioletowym wnętrzem

Dodane przez: dorota w

Drożdżowe ślimaczki z fioletowym wnętrzem

Fioletowe wnętrze ale nie jagodowe...

Drożdżowe ślimaczki z masą makową

Dodane przez: pierniczkowo

Drożdżowe ślimaczki z masą makową

Dzieci za nimi przepadają.

Drożdżowe ślimaczki z marmoladą pigwową

Dodane przez: luna19

Drożdżowe ślimaczki z marmoladą pigwową

pyszne na niedzielę

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE