Ślimaczki drożdżowe z serem i malinami

0 (0 ocen)

Mięciutkie, zakręcone bułeczki do odrywania. Pachnące twarożkiem i malinami, rozchodzą się w mig :)

Składniki:

  • ciasto: 4 szklanki mąki pszennej tortowej
    80g rozpuszczonego i ostudzonego masła
    3 łyżki cukru
    1 jajko
    2 żółtka
    40 g świeżych drożdży
    1 szklanka mleka (letniego)

    Nadzienie: 30 dag sera 3-krotnie mielonego
    200g świeżych malin
    1 żółtko
    2 łyżki cukru

    Polewa: 150 g cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    2-3 łyżki gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ślimaczki drożdżowe z serem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięte coasto 1. .Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Wymieszać i odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do większej miski, dodać roztrzepane jajko z żółtkami, resztę mleka, cukru i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto stopniowo dodając roztopione masło. (w razie potrzeby dodać mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • farsz na cieście 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze raz krótko zagnieść. Rozwałkować na prostokąt ok. 45x20cm. Zmielony twaróg utrzeć z żółtkiem i cukrem. Rozsmarować na cieście i posypać malinami.
  • pokrój na części 3. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pociąć na 10-11 jednakowych części. Prostokątną blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie obok siebie ułożyć ślimaczki z ciasta. Odstawić jeszcze na ok 15 min do wyrośnięcia
  • 4. Ślimaczki piec ok 30-40 min w 190 st.do tzw.suchego patyczka. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą i polać bułeczki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować