Drożdżowe ślimaczki z jagodami

3.5 (4 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób

Zakręcone, mięciutkie drożdżowe bułeczki z jagodami i nutą cynamonu. Cudowna propozycja na chłodne wieczory do kubeczka ciepłego mleka.

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • 500 g mąki
    1/4 szklanki cukru
    14 g suchych drożdży
    2 jaja
    1 szklanka mleka
    1/2 łyżeczki soli
    70 g płynnego masła


    NADZIENIE:

    2 szklanki mrożonych jagód
    5 łyżek cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej


    PONADTO:

    1 rozkłócone jajko
    roztopione masło do posmarowania blachy i ciasta
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

3.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Drożdżowe ślimaczki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać jajka, cukier, suche drożdże, cukier, mleko i sól i roztopione masło.
    Zagnieść gładkie ciasto.
    Odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
    Jagody połączyć z cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną.
    Wyrośnięte ciasto zarobić, rozwałkować, posmarować roztopionym masłem.
    Na ciasto wysypać jagody, równomiernie rozprowadzić.
    Ciasto zwinąć w roladę, pokroić na plastry.
    Ślimaczki jagodowe ułożyć w wysmarowanej formie do pieczenia.
    Po wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem, polać roztopionym masełkiem.
    Piec około 35 minut w 180 stopniach.
    Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować