Drożdżowe ślimaczki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, dodać jajka, cukier, suche drożdże, cukier, mleko i sól i roztopione masło.
Zagnieść gładkie ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Jagody połączyć z cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto zarobić, rozwałkować, posmarować roztopionym masłem.
Na ciasto wysypać jagody, równomiernie rozprowadzić.
Ciasto zwinąć w roladę, pokroić na plastry.
Ślimaczki jagodowe ułożyć w wysmarowanej formie do pieczenia.
Po wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem, polać roztopionym masełkiem.
Piec około 35 minut w 180 stopniach.
Posypać cukrem pudrem.
Komentarze