TRÓJSMAKOWE DROŻDŻÓWKI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne połączenie trzech smaków, w jednym kawałku ciasta.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI;

    CIASTO;
    1/2kg mąki
    1/3 szklanki mleka
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki cukru
    2 jajka
    100 g masła
    40 g drożdży

    NADZIENIE;
    1 szklanka świeżych lub mrożonych jagód

    1 budyń śmietankowy-500 ml mleka ,2łyżki cukru

    200 g białego sera
    1 jajko
    1łyżka rodzynek
    1łyżka skórki pomarańczowej
    5 łyżek cukru

    DODATKOWO; cukier puder.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Trójsmakowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Masło roztop odstaw do ostygnięcia.
    Drożdże utrzyj z cukrem i ciepłym mlekiem.
    Jajka rozkłóć widelcem.
  • 2. Do mąki dodaj drożdże , jajka , zamieszaj , połącz z letnim roztopionym masłem.
    Wyrób ciasto.
    Pozostaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia, na pół godziny.
  • 3. Jagody wsyp na durszlak, popłucz i pozostaw przez chwilę na durszlaku.
    Budyń śmietankowy przygotuj według przepisu na opakowaniu.
    Ser utrzyj z jakiem i cukrem, dodaj rodzynki skórkę pomarańczową, wymieszaj.
  • 4. Ciasto drożdżowe wyłóż na stolnicę, podziel na 8 części, uformuj placuszki.
    Na każdy z nich, ułóż po łyżce jagód , budyniu i sera.
  • 5. Blaszkę o wymiarach 24x38 posmaruj margaryną i ułóż na niej drożdżówki.
    Piec temperaturze 160 stopni przez 30 minut.
    Po upieczeniu, posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować