Drożdżowe serca z powidłami

4.5 (143 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

mięciutkie i pulchne bułeczki

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO:
    50 dag mąki pszennej
    20 g suchych drożdży lub 40 g świeżych
    1/4 szklanki i 2 łyżki cukru
    2 jajka
    250 ml mleka
    pół łyżeczki soli
    70 g miękkiego masła lub margaryny

    NADZIENIE:
    powidła śliwkowe

    DODATKOWO:
    1 jajko
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Desery

Drożdżowe serca z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na ok. 13 części (najlepiej sobie poważyć wtedy wyjdą równe bułeczki, wychodzi po ok. 73 g), uformować z nich kulki.
  • wałkowanie 2. Każdą kulkę rozwałkować na placuszek.
  • smarowanie 3. Na wierzchu posmarować powidłami.
  • zwijanie 4. Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki.
  • złożenie 5. Następnie naleśnik złożyć na pół.
  • nacinanie 6. Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od dołu.
  • wywijanie 7. Wywinąć na boki rozcięte części,
  • wywijanie cd. 8. by otrzymać kształt serca.
  • 9. Ułożyć na blaszce w sporych odstępach (urosną duże). Pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane. Piec w temp. 200*C przez 20-30 min.

Porady

Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować