CIASTO:
50 dag mąki pszennej
20 g suchych drożdży lub 40 g świeżych
1/4 szklanki i 2 łyżki cukru
2 jajka
250 ml mleka
pół łyżeczki soli
70 g miękkiego masła lub margaryny
Drożdżowe serca z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na ok. 13 części (najlepiej sobie poważyć wtedy wyjdą równe bułeczki, wychodzi po ok. 73 g), uformować z nich kulki.
2.Każdą kulkę rozwałkować na placuszek.
3.Na wierzchu posmarować powidłami.
4.Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki.
5.Następnie naleśnik złożyć na pół.
6.Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od dołu.
7.Wywinąć na boki rozcięte części,
8.by otrzymać kształt serca.
9.Ułożyć na blaszce w sporych odstępach (urosną duże). Pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane. Piec w temp. 200*C przez 20-30 min.
Komentarze