Drożdżowe ruloniki z czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zamiast małych bułeczek drożdżowych – to powstały chrupiące ruloniki z nadzieniem masła czosnkowego. Zmieszanie dwóch rodzajów mąki powoduje że są zdrowsze. Są smaczne i szybko znikające z talerza.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 15 sztuk:
    1 szklanka mąki pszennej(pojemność szklanki 220 ml)+ do podsypania
    1 szklanka mąki pełnoziarnistej
    1 płaska łyżeczka soli
    1 opakowanie suszonych drożdży
    2 łyżki oleju + do skropienia ruloników
    Nadzienie:
    3 duże ząbki czosnku
    5 dag masła
    Suszona bazylia
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Drożdżowe ruloniki z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziarnistą, sól, olej, drożdże – wymieszać. Do składników dodawać ciepłą wodę – wyrabiać ciasto by było elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką by wyrosło. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Masło stopić, odstawić by lekko przestygło, dodać czosnek, wymieszać.
    Na stolnicę podsypaną mąką przenieść ciasto, podzielić na pół, rozwałkować bardzo cienko. Obie części posmarować masłem z czosnkiem, posypać ziołami, zwinąć w rulony. Pociąć na kawałki około 7 cm. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ruloniki. Ostrym nożem naciąć każdy rulon 2 razy. Skropić olejem każdy rulonik, posypać suszonymi ziołami, odstawić w ciepłe miejsce by kawałki wyrosły. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec na złoty kolor około 20 minut w temp. 180 stopni.

Porady

1. do ruloników można dodać różne zioła, mogą być świeże.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować