Drożdżowe rogaliki z rabarbarem

4.5 (162 ocen)

Rogalik jaki jest każdy widzi:) jak mawia klasyk:-DDD ale z rabarbarem to całkiem inna bajka:) ochów i achów na pewno będzie dużo:) serdecznie polecam:) pyyyyyyyszności to są:)

Składniki:

  • Ciasto:

    2 szklanki mąki
    120 g margaryny
    2 żółtka
    2 cukry waniliowe ( po 8 g)
    2 łyżki cukru
    1 opakowanie drożdży instant
    90 ml mleka
    szczypta soli
    1 białko

    Rabarbar:

    120 g rabarbaru
    4 łyżki cukru
    2 łyżki bułki tartej
    szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Drożdżowe rogaliki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mleko pogrzać, margarynę roztopić i ostudzić.Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i sól. Wymieszać.
    Żółtka przełożyć do miseczki, dodać oba rodzaje cukru i utrzeć aż żółtka zrobią się jasne. Dodać do mąki razem z margaryną i wymieszać. Stopniowo dodać mleko i wyrabiać ciasto. Powinno odchodzić od ręki. Miskę wysmarować olejem i położyć ciasto. Przykryć i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
  • rabarbar pokroić w małą kostkę 2. Rabarbar:
    Umyty i suchy rabarbar obrać. Pokroić w malutką kosteczkę. Dodać cukier, dobrze wymieszać. Przykryć i zostawić aż puści sok.
  • dodać bułkę tartą 3. Następnie dodać bułkę tartą i gałkę i znów wymieszać.
  • na ciasto nałożyć farsz 4. Wykonanie:
    Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrobić i podzielić na 2 części. Rozwałkować na okrągły placek i podzielić na 8 trójkątów. Nałożyć po łyżeczce rabarbaru i zwinąć od szerszego do węższego miejsca.
  • 5. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i piec około 20-25 minut w 200 st. Ostudzić.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować