Rogalik jaki jest każdy widzi:) jak mawia klasyk:-DDD ale z rabarbarem to całkiem inna bajka:) ochów i achów na pewno będzie dużo:) serdecznie polecam:) pyyyyyyyszności to są:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
120 g margaryny
2 żółtka
2 cukry waniliowe ( po 8 g)
2 łyżki cukru
1 opakowanie drożdży instant
90 ml mleka
szczypta soli
1 białko
Drożdżowe rogaliki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mleko pogrzać, margarynę roztopić i ostudzić.Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i sól. Wymieszać.
Żółtka przełożyć do miseczki, dodać oba rodzaje cukru i utrzeć aż żółtka zrobią się jasne. Dodać do mąki razem z margaryną i wymieszać. Stopniowo dodać mleko i wyrabiać ciasto. Powinno odchodzić od ręki. Miskę wysmarować olejem i położyć ciasto. Przykryć i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
2.Rabarbar:
Umyty i suchy rabarbar obrać. Pokroić w malutką kosteczkę. Dodać cukier, dobrze wymieszać. Przykryć i zostawić aż puści sok.
3.Następnie dodać bułkę tartą i gałkę i znów wymieszać.
4.Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrobić i podzielić na 2 części. Rozwałkować na okrągły placek i podzielić na 8 trójkątów. Nałożyć po łyżeczce rabarbaru i zwinąć od szerszego do węższego miejsca.
5.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i piec około 20-25 minut w 200 st. Ostudzić.
Smacznego!
Komentarze