Drożdżowe rogaliki z czekoladą

5 (175 ocen)

Smaczne , puszyste , drożdżowe rogaliki z czekoladą

Składniki:

  • CIASTO:
    1kg. mąki
    4jaja
    4żółtka
    c. waniliowy
    1 szklanki cukru
    25 dkg. masła lub margaryny
    łyżeczka soli
    10dkg.drożdży
    1,5 szklanki mleka
    NADZIENIE:
    nutella , marmolada ,
    Dodatkowo jedno jajko do posmarowania rogalików
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Drożdżowe rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe rogaliki z czekoladą 1. Pół szklanki mleka lekko podgrzać , dodać rozkruszone drożdże , 2 łyżki cukru około 5 łyżek mąki , dokładnie wymieszać , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mleka , cukier , jaja i żółtka , sól , c. waniliowy , mąkę , wyrabiać . Wyrabiając dodawać rozpuszczony i wystudzony tłuszcz . Ciasto wyrabiać do momentu aż zacznie odchodzić od ręki i naczynia . Ciasto odstawić do wyrośnięcia . Z wyrośniętego ciasta formować rogaliki , nadziewać nutellą , układać w formie i ponownie odstawić do wyrośnięcia , wyrośnięte rogaliki smarować roztrzepanym jajkiem , piec na złoty kolor w temp. około 165-170.

Porady

Z ciasta można formować ślimaki nadziewane serem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować