Drożdżowe rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pół szklanki mleka lekko podgrzać , dodać rozkruszone drożdże , 2 łyżki cukru około 5 łyżek mąki , dokładnie wymieszać , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mleka , cukier , jaja i żółtka , sól , c. waniliowy , mąkę , wyrabiać . Wyrabiając dodawać rozpuszczony i wystudzony tłuszcz . Ciasto wyrabiać do momentu aż zacznie odchodzić od ręki i naczynia . Ciasto odstawić do wyrośnięcia . Z wyrośniętego ciasta formować rogaliki , nadziewać nutellą , układać w formie i ponownie odstawić do wyrośnięcia , wyrośnięte rogaliki smarować roztrzepanym jajkiem , piec na złoty kolor w temp. około 165-170.
Komentarze