Rogaliki drożdżowe z czekoladą

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz.

pyszny deser:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    2 jajka
    1/3 szklanki cukru
    3/4 szklanki mleka 3,2%
    3 dag świeżych drożdży
    125 g kostki margaryny (połowa)
    szczypta soli
    białko do posmarowania rogalików
    około 200 g nu telli lub innego kremu czekoladowego
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki drożdżowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki drożdżowe z czekoladą 1. Połowę porcji letniego mleka utrzeć z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, dodajemy pozostałe letnie mleko oraz mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, jajka oraz roztopioną, letnia margarynę. Całość zagniatamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Rogaliki drożdżowe z czekoladą 2. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 6 równych części, rozwałkujemy je, wycinamy okręg (możemy sobie pomóc talerzem) i dzielmy go na 8 równej wielkości trójkątów. Na brzegach trójkątów kładziemy łyżeczkę czekolady i zwijamy je ku środkowi, formułując rogaliki.
  • 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy rogaliki, przykrywamy ścierką i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Rogale przed wstawieniem do piekarnika smarujemy białkiem. Pieczemy około 20-25 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, do momentu zarumienienia się rogalików. Ostudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować