Rogaliki drożdżowe z czekoladą

4.5 (174 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Zawsze przyrządzam te rogaliki, gdy mam trochę wolnego czasu. Są rewelacyjne.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • - 0,5kg mąki pszennej
    - 1 margaryna
    - 2 jajka
    - 5dkg drożdży
    - 0,5 szklanki mleka
    - 2 łyżki cukru
    - cukier waniliowy (16g)
    - czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki drożdżowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W lekko podgrzanym mleku rozpuszczamy drożdże.
  • 2. Mąkę wyrabiamy z margaryną, jajkami i cukrem. Następnie dodajemy zaczyn z drożdży,cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto, aż będzie odstawać od ręki. Gotowe ciasto wstawiamy na około 2 godziny do lodówki lub na pół godziny do zamrażalnika.
  • 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy cienko na kształt koła i dzielimy
    na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy łyżkę czekolady i zwijamy. Układamy na blaszce
    wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować