Drożdżowe krokodyle z parówką

5 (167 ocen)

Super pomysł na HOD-DOGI dzieciaki były zachwycone. Przepis pochodzi z jednego z blogów kulinarnych, które namiętnie przeglądam.

Składniki:

  • Z porcji wychodzi ok. 10 bułeczek
    250g mąki
    1/2 szklanki mleka
    25 g świeżych drożdży
    2,5 łyżki oleju
    1 łyżka cukru
    szczypta soli
    1 jajko

    Dodatkowo:
    5 parówek
    ziele angielskie lub pieprz na oczy
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Drożdżowe krokodyle z parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bulki 1. Mleko podgrzać.Dodać drożdże, cukier i tyle mąki, żeby ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20 minut) Następnie do miski dodać resztę mąki, olej, sól i połowę ubitego widelcem jajka (resztę zachować). Ciasto dokładnie wyrobić. Rozwałkować na grubość ok.0,5 cm i pokroić w paseczki długości ok.15-20 cm i szer. ok. 3-4 cm. Metalowe foremki do pieczenia rurek posmarować masłem lub olejem, Na każdą nawinąć paski ciasta zaczynając od szerszej strony. Końcówki zlepić. Z resztek ciasta ulepić małe kulki w które włożyć ziele lub pieprz. Przykleić jako oczy. Na łapki ulepić wałeczki, które należy przeciąć w połowie.
  • bulki 2. Bułeczki posmarować resztą jajka i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut.
  • bulki 3. Parówki ugotować, przeciąć na dwie części. W każdą "paszczę" włożyć parówkę którą można wcześniej posmarować keczupem, musztardą lub włożyć sałatkę.

Porady

Parówki proponuje wkładać do bułek tuż przed podaniem, wtedy bułki nie nasiąkną keczupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Parówki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować