Drożdżowe krokodyle z parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać.Dodać drożdże, cukier i tyle mąki, żeby ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20 minut) Następnie do miski dodać resztę mąki, olej, sól i połowę ubitego widelcem jajka (resztę zachować). Ciasto dokładnie wyrobić. Rozwałkować na grubość ok.0,5 cm i pokroić w paseczki długości ok.15-20 cm i szer. ok. 3-4 cm. Metalowe foremki do pieczenia rurek posmarować masłem lub olejem, Na każdą nawinąć paski ciasta zaczynając od szerszej strony. Końcówki zlepić. Z resztek ciasta ulepić małe kulki w które włożyć ziele lub pieprz. Przykleić jako oczy. Na łapki ulepić wałeczki, które należy przeciąć w połowie.
2.Bułeczki posmarować resztą jajka i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut.
3.Parówki ugotować, przeciąć na dwie części. W każdą "paszczę" włożyć parówkę którą można wcześniej posmarować keczupem, musztardą lub włożyć sałatkę.
Porady
Parówki proponuje wkładać do bułek tuż przed podaniem, wtedy bułki nie nasiąkną keczupem.
Komentarze