Krokodyle oczy

4.5 (192 ocen)

Ciasto bardzo ładnie się prezentuje ;)

Składniki:

  • CIASTO:
    70 dag mąka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1,5 kostki margaryny,
    6 żółtek ,
    1,5 szkl. cukier,
    2 łyżeczki kakao,
    wiśnie
    1 słoiczek powidło,

    Masa:
    1/2 l mleka,
    1/2 szkl. cukru,
    2 łyżki mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 kostka masło,

    Biszkopt:
    Upiec cienki jasny biszkopt (z 6 białek)
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krokodyle oczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec cienki jasny biszkopt
  • 2. Ciasto: margarynę posiekać z mąkę, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia. Zarobić ciasto. Jeżeli jest zbyt suche dodać trochę śmietany. Ciasto podzielić na części: 2/3 i 1/3. Większą część (2/3) rozwałkować i wyłożyć na blasze, posmarować powidłami( lub dżemem porzeczkowym). Drugą część ciasta zarobić z kakao. Uformować 32 kulki i w środek każdej włożyć po jednej wiśni. Kulki rozłożyć na cieście posmarowanym powidłem lub dżemem, po 4 kulki na szerokość i po 8 na długość. Całość piec w temp ok. 170 st. 50-60 min.
  • 3. Masa: z mleka odlać 1/2 szkl., resztę zagotować z cukrem. Odlane mleko wymieszać z mąkami. Ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając wystudzony budyń.
  • 4. Na upieczone i wystudzone ciasto z kulkami wyłożyć masę budyniową, przykryć biszkoptem. Można udekorować polewą.
  • 5. Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji,przepis został nieco zmodyfikowany.
    Blacha 35x25cm
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować