Krokodyle oczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec cienki jasny biszkopt
2.Ciasto: margarynę posiekać z mąkę, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia. Zarobić ciasto. Jeżeli jest zbyt suche dodać trochę śmietany. Ciasto podzielić na części: 2/3 i 1/3. Większą część (2/3) rozwałkować i wyłożyć na blasze, posmarować powidłami( lub dżemem porzeczkowym). Drugą część ciasta zarobić z kakao. Uformować 32 kulki i w środek każdej włożyć po jednej wiśni. Kulki rozłożyć na cieście posmarowanym powidłem lub dżemem, po 4 kulki na szerokość i po 8 na długość. Całość piec w temp ok. 170 st. 50-60 min.
3.Masa: z mleka odlać 1/2 szkl., resztę zagotować z cukrem. Odlane mleko wymieszać z mąkami. Ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając wystudzony budyń.
4.Na upieczone i wystudzone ciasto z kulkami wyłożyć masę budyniową, przykryć biszkoptem. Można udekorować polewą.
5.Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji,przepis został nieco zmodyfikowany.
Blacha 35x25cm
Komentarze