Drożdżowe gąsieniczki z parówką

4.5 (150 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    50 g świeżych drożdży lub torebkę suchych
    2 łyżki cukru
    2 jajka
    200 ml ciepłego mleka
    1 1/2 łyżeczki soli
    70 g miękkiego masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    8 cienkich parówek
    keczup
    ok. 15 - 20 dag żółtego sera (startego na tarce)
    zioła prowansalskie lub inna ulubiona przyprawa
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Drożdżowe gąsieniczki z parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
  • * 2. Ciasto podzielić na 8 równych części i każdą rozwałkować na okrągły placek (trochę większy od parówki).
  • * 3. Posmarować keczupem.
  • * 4. Przyprawić ziołami prowansalskimi.
  • * 5. Posypać żółtym serem.
  • * 6. Na brzegu ułożyć parówkę (wyjętą z folij oczywiście:-)),
  • * 7. i zwinąć jak naleśnik.
  • * 8. Ponacinać w poprzek na ok 1 - 1 1/2 cm. kawałki zostawiając końce nietknięte.
  • * 9. Każdy plaster wywijamy na boki,
  • * 10. na przemian jeden w prawo, drugi w lewo.
  • * 11. Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując dosyć duże odstępy.
  • 12. Piec 25 - 30 min. w temp. 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować