PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Drożdżowe kieszonki z prażonymi jabłkamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0002/30/ddb3af64d6cf89d6e3b6d1c1f621f588ed3f8a56.jpeg520780http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/drozdzowe-kieszonki-z-prazonymi-jablkami-2
1.
Drożdże rozkruszamy i rozrabiamy z letnim mlekiem , 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki . Mieszamy i odstawiamy by ruszyły .
Jajka i żółtko ubijamy z resztą cukru na białą i puszystą masę . Do ubitych jajek wlewamy wyrośnięte drożdże i dodajemy mąkę . Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy rękoma ( można użyć miksera ze specjalną końcówką) . Pod koniec wyrabiania dodajemy ciepły tłuszcz i ponownie wyrabiamy , aż ciasto przestanie się błyszczeć . Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by ciasto urosło ( ok. 2 godz. )
2.
W tym czasie przygotowujemy prażone jabłka . Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę jabłka , zalewamy sokiem z cytryny i wstawiamy na gaz . Po 5 minutach prażenia dosypujemy cukier . Gdy jabłka zaczną się pokrywać sokiem , zdejmujemy z ognia , dosypujemy cynamon , mieszamy i odstawiamy do przestudzenia .
3.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy na 2 części i każdą z nich wałkujemy na prostokąty . Następnie wycinamy nożem kwadraciki ( 8-10 cm ) , na każdym kwadraciku umieszczamy łyżeczkę ( lub dwie ) prażonych jabłek , składamy ciasto i zlepiamy jak pierogi , można pomóc sobie widelcem
4.
Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i zostawiamy do napuszenia na ok. 30 minut .
Przed włożeniem do piekarnika kieszonki smarujemy rozbełtanym białkiem.
Pieczemy w 180º C ok. 15 minut .
Po upieczeniu polewamy lukrem lub opruszamy cukrem pudrem .
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze