Drożdżowe jeżyki z nadzieniem makowo-orzechowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne do kawy lub herbaty. Ciastka dla smakoszy ciast z dodatkiem moich ulubionych orzechów laskowych.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1/3 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    Szczypta soli
    5 dag świeżych drożdży
    4 żółtka + 1 małe jajko do posmarowania ciastek
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    1/4 kostki masła
    1 łyżka smalcu
    Nadzienie:
    400 g masy makowej
    1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe jeżyki z nadzieniem makowo-orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do wsypać mąkę, cukry, pokruszone drożdże, zalać ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut - by drożdże wyrosły. Następnie dodać żółtka, sól - wyrobić jednolite ciasto. Na koniec dodać roztopione tłuszcze - wyrobić ciasto tak by odchodziło od ręki. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość. Następnie przenieść na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na cienki placek. Na brzegu rozłożyć warstwę maku, na nią warstwę zmielonych orzechów(część orzechów zostawić jako posypkę). Zwinąć tak by ciasto przykryło masę, odciąć ciasto. Pociąć na kawałki około 8 cm, następnie każdy kawałek naciąć 3 razy, zwinąć w półokrąg. Ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy jeżyk posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać zmielonymi orzechami, odstawić w ciepłe miejsce by lekko jeżyki podrosły. Piec w temp. 180 stopni około 25 minut na złoty kolor.

Porady

1. do masy makowej można dodać skórkę pomarańczową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować