Drożdżowe jeżyki z nadzieniem makowo-orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do wsypać mąkę, cukry, pokruszone drożdże, zalać ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut - by drożdże wyrosły. Następnie dodać żółtka, sól - wyrobić jednolite ciasto. Na koniec dodać roztopione tłuszcze - wyrobić ciasto tak by odchodziło od ręki. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość. Następnie przenieść na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na cienki placek. Na brzegu rozłożyć warstwę maku, na nią warstwę zmielonych orzechów(część orzechów zostawić jako posypkę). Zwinąć tak by ciasto przykryło masę, odciąć ciasto. Pociąć na kawałki około 8 cm, następnie każdy kawałek naciąć 3 razy, zwinąć w półokrąg. Ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy jeżyk posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać zmielonymi orzechami, odstawić w ciepłe miejsce by lekko jeżyki podrosły. Piec w temp. 180 stopni około 25 minut na złoty kolor.
Porady
1. do masy makowej można dodać skórkę pomarańczową.
Komentarze