Rogaliki drożdżowe z farszem makowo-orzechowym

0 (0 ocen)

Farszmakowo-orzechowy można zastąpić kawałkami owoców, dżemem czy czekoladą.

Składniki:


  • Ciasto drożdżowe :
    35 g świeżych drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    3 jajka
    2 łyki cukru pudru
    60 g rozpuszczonego ciepłego masła
    500 g mąki pszennej
    Farsz:
    120 g maku mielonego
    80 g orzechów laskowych tartych
    3 łyżki płatków migdałowych
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    200 ml mleka
    2 łyżki masła

    jajko do posmarowania
    cukier perlisty do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki drożdżowe z farszem makowo-orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe:
    Mleko wymieszać z drożdżami i cukrem.
    Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10
    minut.
    Mąkę przesiać do miski,wbić jajka,wlać masło.Wlać rozpuszczone
    w mleku drożdże,cukier i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut
    w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Farsz:
    Mleko,cukier puder,cukier waniliowy,masło,zagotować; wymieszać z
    makiem,orzechami,płatkami migdałowymi i krótko gotować do
    napęcznienia.
  • 3. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na stopnicy oprószoną
    mąką,podzielić na trójkąty,na każdy nałożyć troszkę farszu i
    zwinąć w rogaliki.
  • Rogaliki drożdżowe z farszem makowo-orzechowym 4. Układać na blasze,wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić do
    wyrośnięcia.
    Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem
    perlistym.
    Piec ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni, na złoty kolor.

Porady

rogaliki drożdżowe,mak,orzechy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować