Drożdżowe ciasto bez mieszania

4.45 (154 ocen)

  • 2 godz. 55 min

Przepis pochodzi prosto z tatr ;)

  • 2 godz. 55 min

Składniki:

  • Ciasto:
    10 dag drożdży
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    1 szklanka oleju
    4 jajka
    5 szklanek mąki przesiać
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli

    Kruszonka:
    5 dag margaryny
    1 cukier waniliowy
    1/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki
    0.5 łyżeczki p. do pieczenia

    Dodatkowo:
    Owoce - ja dałam wiśnie
Wystaw ocenę:

4.45 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżowe ciasto bez mieszania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Na dno miski skruszyć drożdże, wsypać cukier na to letnie mleko na to olej (nic nie mieszać ) na to roztrzepane jajka na to przesianą mąkę i wanilię i posypać szczyptą soli przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny.
    Po dwóch godzinach ciasto wymieszać ( ciasto ma być rzadkie ). Wyłożyć na blachę i dać owoce. Kruszonkę zagnieść i zetrzeć na tarce na placka. Do NIENAGRZANEGO piekarnika włożyć ciasto i piec 50 minut w temp. 180 stopni.

Porady

UWAGA należy dawać składniki po kolei tak jak jest w przepisie!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować