Drożdżowe bułeczki z warzywami - Yeast bread with vegetables

4.49 (143 ocen)

  • 2 godz.

Drożdżowe bułeczki z warzywami, doskonale nadają się na piknik, jako śniadanie do pracy, a nawet jako dodatek na na szwedzki stół. Z wyrabianiem ciasta nie mam problemów, bo wkładam wszystko do robota i bułeczki powstają w mig.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    500 g mąki
    40 g drożdży (użyłam Babuni)
    łyżeczka cukru
    około 1 i 1/3 szklanki mleka (zależy od wilgotności mąki)
    2-3 łyżki oliwy
    1 żółtko
    łyżeczka soli

    Składniki na farsz:
    1 czerwona papryka
    1 zielona papryka
    1 mała cebula
    duża garść świeżego szpinaku
    1-2 ząbki czosnku
    łyżka oliwy
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo: 1 opakowanie serka mascarpone, 100 g bardzo cienko pokrojonego sera żółtego, żółtko do posmarowania bułeczek i 2 - 3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasta

Drożdżowe bułeczki z warzywami - yeast bread with vegetables - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/06/drozdzowe-bueczki-z-warzywami-yeast 1. Jak zrobić farsz?

    - posiekaj w kostkę paprykę, cebulę i czosnek i zeszklij na oliwie, dodaj sól i pieprz
    - na koniec dodaj szpinak, wymieszaj i przestudź


    Jak zrobić bułeczki?

    - do mleka dodaj cukier i drożdże, wymieszaj
    - dodawaj do mąki wymieszanej z solą drożdże z mlekiem i wyrabiaj ciasto
    - dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i będzie odchodziło" od miski
    - pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 20 min.
    - posyp stolnicę mąką, podziel ciasto na 3 - 4 części, rozwałkuj w prostokąt
    - każdy prostokąt ciasta posmaruj do połowy serkiem, połóż wzdłuż żółty ser i ułóż na nim farsz
    - zroluj ciasto i potnij nożem na 2 cm krążki
    - układaj krążki - bułeczki na wysypanej mąką blaszce, posmaruj rozmąconym żółtkiem z dodatkiem 2 łyżek mleka
    - pozostaw na 15 - 20 min. do wyrośnięcia
    - włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 - 18 min.

Porady

Nie bój się węglowodanów. Dwie małe bułeczki spokojnie ci wystarczą na śniadanie, do tego pomidorki koktajlowe lub zielony ogórek i koniecznie jabłko:) Choć w sezonie truskawkowym, który jeszcze trwa zamieniłabym je na truskawki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować