Ciasto drożdżowe z jabłkami BEZ WYRASTANIA

4.48 (161 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Znane nam ciasto drożdżowe, tym razem w wersji z jabłkami:). Ciasto nie wymaga wyrastania, miksujemy je, wlewamy do formy i po niecałej godzinie możemy cieszyć się pysznym, pachnącym drożdżowcem.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 jajko L
    2 żółtka
    60g masła
    3/4 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    40g świeżych drożdży

    Kruszonka:
    1/2 szklanki mąki
    4 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    60g zimnego masła

    Dodatki:
    2 jabłka
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto drożdżowe z jabłkami bez wyrastania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem, zostawiamy na około 3 minuty, mieszamy. Masło rozpuszczamy, dodajemy mleko, mieszamy (całość powinna być letnia). Dodajemy jajka, żółtka, mleko z masłem i mąkę. Miksujemy do połączenia składników, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Robimy kruszonę: składniki zagniatamy i rozcieramy w dłoniach do powstania grudek.Jabłka obieramy, kroimy na nieduże kawałki. Do keksówki wykładamy ciasto, na wierzch kawałki jabłek (delikatnie wciskamy je w ciasto, dzięki czemu nie bedą tylko na górze). Zasypujemy kruszonką.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować