Tarta drożdżowa w wersji dla wegan i nie tylko. Prosta do zrobienia, lekka i zdrowa. Polecam na kolację, albo na obiad zamiast pizzy. Do tarty można wrzucić to co mamy. Wystarczy zastanowić się co kryje nasza lodówka.
Drozdżowa tarta z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wykruszam drożdże dodaję, szczyptę cukru, jedną łyżkę mąki, i wody letniej około 4 łyżki. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję olej, sól. Dolewam wodę letnią, stopniowo. Ciasto zagniatam, ma być dobrze wyrobione i nie kleić się.Jeżeli się klei podsypuje mąką, jeżeli jest za gęste dolewam wody. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2.Ciasto rozwałkowuję na cienki placek na stolnicy. Wykładam nim dno tarty. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia pod przykrycie. Przed włożeniem do piekarnika nakłuwam dno tarty widelcem.
3.Pieczarki myję i kroję w paski. Cebule obieram i drobno kroję w kostkę.Na patelni na oleju przesmażam cebulę, i dodaję pieczarki. Doprawiam solą, pieprzem.Dodaję pokrojone w kotkę tofu. Farsz wykładam na tartę, układam pomidorki i wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 30 minut. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.
Komentarze