Drozdżowa tarta z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tarta drożdżowa w wersji dla wegan i nie tylko. Prosta do zrobienia, lekka i zdrowa. Polecam na kolację, albo na obiad zamiast pizzy. Do tarty można wrzucić to co mamy. Wystarczy zastanowić się co kryje nasza lodówka.

  • 2 godz.

Składniki:


  • ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej typ 500
    2 dkg drożdży
    1/3 łyżeczki soli
    cukier szczypta
    1 łyżka oliwy
    1/2 szklanki wody letniej

    farsz:
    1/2 kg pieczarek
    2 cebule
    1 opakowanie tofu naturalne
    sól, pieprz
    natka pietruszki
    5 pomidorków koktajlowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Drozdżowa tarta z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto wyrosnięte 1. Do miski wykruszam drożdże dodaję, szczyptę cukru, jedną łyżkę mąki, i wody letniej około 4 łyżki. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję olej, sól. Dolewam wodę letnią, stopniowo. Ciasto zagniatam, ma być dobrze wyrobione i nie kleić się.Jeżeli się klei podsypuje mąką, jeżeli jest za gęste dolewam wody. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • ciasto w formie 2. Ciasto rozwałkowuję na cienki placek na stolnicy. Wykładam nim dno tarty. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia pod przykrycie. Przed włożeniem do piekarnika nakłuwam dno tarty widelcem.
  • farsz wyłożony na cieście 3. Pieczarki myję i kroję w paski. Cebule obieram i drobno kroję w kostkę.Na patelni na oleju przesmażam cebulę, i dodaję pieczarki. Doprawiam solą, pieprzem.Dodaję pokrojone w kotkę tofu. Farsz wykładam na tartę, układam pomidorki i wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 30 minut. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Tofu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować