Drobiowe falbanki z orzechowym sosem

0 (0 ocen)

To proste, kolorowe i smaczne szaszłyki! Orzeszkowy sos sprawia, że mięso nabiera oryginalnego smaku! Danie polecam jako przystawkę. By szaszłyki były ciekawsze można użyć papryki w różnych kolorach.

Składniki:

  • Składniki na 6 szaszłyków:
    • 1 podwójna pierś z kurczaka,
    • 1 duża papryka czerwona,
    • 1 cebula,
    • 2 łyżki masła orzechowego,
    • ok 1,5 szklanki bulionu drobiowego,
    • 2 ząbki czosnku,
    • olej
    • świeżo mielona morska sól do smaku,
    • świeżo mielony pieprz czarny do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki Przystawki

Drobiowe falbanki z orzechowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojone mięso 1. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną dzielimy na paski.
  • nabijanie 2. Paprykę myjemy, osuszamy i wyjmujemy gniazdo nasienne. Gotową dzielimy na niewielkie kwadraty (o boku oko 1,5cm).
    Mięso oraz kawałki papryki nabijamy naprzemiennie na długie wykałaczki. Nabijając formujemy falbanki. Przygotowane szaszłyki układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • przed pieczeniem 3. Na talerzyku łączymy ze sobą ok 3 łyżki oleju oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Mieszaniną smarujemy szaszłyki i oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą.
    Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika na około 20 minut (180°C).
    Między czasie przygotowujemy sos.
  • dodanie masła do cebuli 4. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rumienimy ją delikatnie na oleju. Następnie dodajemy do niej masło orzechowe. Gdy połączy się ona z cebulą całość podlewamy bulionem. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować