To proste, kolorowe i smaczne szaszłyki! Orzeszkowy sos sprawia, że mięso nabiera oryginalnego smaku! Danie polecam jako przystawkę. By szaszłyki były ciekawsze można użyć papryki w różnych kolorach.
Składniki:
Składniki na 6 szaszłyków:
• 1 podwójna pierś z kurczaka,
• 1 duża papryka czerwona,
• 1 cebula,
• 2 łyżki masła orzechowego,
• ok 1,5 szklanki bulionu drobiowego,
• 2 ząbki czosnku,
• olej
• świeżo mielona morska sól do smaku,
• świeżo mielony pieprz czarny do smaku
Drobiowe falbanki z orzechowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną dzielimy na paski.
2.Paprykę myjemy, osuszamy i wyjmujemy gniazdo nasienne. Gotową dzielimy na niewielkie kwadraty (o boku oko 1,5cm).
Mięso oraz kawałki papryki nabijamy naprzemiennie na długie wykałaczki. Nabijając formujemy falbanki. Przygotowane szaszłyki układamy w naczyniu żaroodpornym.
3.Na talerzyku łączymy ze sobą ok 3 łyżki oleju oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Mieszaniną smarujemy szaszłyki i oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą.
Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika na około 20 minut (180°C).
Między czasie przygotowujemy sos.
4.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rumienimy ją delikatnie na oleju. Następnie dodajemy do niej masło orzechowe. Gdy połączy się ona z cebulą całość podlewamy bulionem. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.
Komentarze