Śliwkowo-drobiowe falbanki z sosem gryczanym

0 (0 ocen)

Szaszłyki z sosem podajemy jako przystawkę lub danie główne. To połączenie pożywnego i zdrowe sosu z aromatycznymi szaszłykami. Uformowany w falbankę filet cieszy nie tylko podniebienie , ale i oczy!

Składniki:

  • Wychodzi 7-8 szaszłyków
    Składniki podstawowe:
    • ¾ szklanki kaszy gryczanej,
    • Jedna podwójna pierś z kurczaka,
    • Około 20 sztuk śliwek suszonych (kalifornijska)
    Składnik dodatkowy:
    • 5 dużych pieczarek
    Składniki robocze:
    • Świeżo mielony czarny pieprz,
    • Świeżo mielona sól morska,
    • 1 łyżka miodu,
    • Olej do smażenia i pieczenia,
    • 2 duże ząbki czosnku,
    • 0,5 cebuli,
    • 0,5 kostki rosołowej
    Dekoracja:
    • Świeże listki selera,
    • Pomidorki koktajlowe,
    • Śliwka świeża,
    • Natka pietruszki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki Przystawki

Śliwkowo-drobiowe falbanki z sosem gryczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie kaszy 1. W garnku zagotowujemy 2,5 szklanki wody. Dodajemy do niej 0,5 kostki rosołowej. Do gotującej wody wsypujemy kaszę. Gotujemy do momentu jak wchłonie wodę . Gotową kasze zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na około 15 minut by miała czas dokładnie napęcznieć.
  • przygotowane szaszłyki 2. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną dzielimy na paski. Śliwki w zależności jakie są wielkie dzielimy na 2-3 części.
    Mięso oraz kawałki śliwek nabijamy naprzemiennie na długie wykałaczki. Nabijając formujemy falbanki. Przygotowane szaszłyki układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • miód, olej i czosnek 3. W misce łączymy ze sobą 2-3 łyżki oleju, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.
  • przed pieczeniem 4. Mieszaniną smarujemy szaszłyki i oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą.
    Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika na około 20 minut (180°C).
    Między czasie przygotowujemy gryczany sos.
  • przysmażanie pieczarek 5. SOS: Cebulę kroimy w plasterki i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażymy do momentu jak grzyby będą gotowe. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • dodanie kaszy i wody 6. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę oraz około ¾ szklanki wody. Kasze podgrzewamy około 5 minut.
  • miksowanie 7. Tak przygotowaną miksujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Sos powinien mieć konsystencje gęstej śmietany.
  • 8. Gryczano-pieczarkowy sos przekładamy do miseczki. Dekorujemy natką pietruszki. Obok układamy upieczone szaszłyki. Całość dekorujemy liśćmi selera, pokrojonymi pomidorkami i śliwką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować