Szaszłyki z sosem podajemy jako przystawkę lub danie główne. To połączenie pożywnego i zdrowe sosu z aromatycznymi szaszłykami. Uformowany w falbankę filet cieszy nie tylko podniebienie , ale i oczy!
Składniki:
Wychodzi 7-8 szaszłyków
Składniki podstawowe:
• ¾ szklanki kaszy gryczanej,
• Jedna podwójna pierś z kurczaka,
• Około 20 sztuk śliwek suszonych (kalifornijska)
Składnik dodatkowy:
• 5 dużych pieczarek
Składniki robocze:
• Świeżo mielony czarny pieprz,
• Świeżo mielona sól morska,
• 1 łyżka miodu,
• Olej do smażenia i pieczenia,
• 2 duże ząbki czosnku,
• 0,5 cebuli,
• 0,5 kostki rosołowej
Dekoracja:
• Świeże listki selera,
• Pomidorki koktajlowe,
• Śliwka świeża,
• Natka pietruszki,
Śliwkowo-drobiowe falbanki z sosem gryczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotowujemy 2,5 szklanki wody. Dodajemy do niej 0,5 kostki rosołowej. Do gotującej wody wsypujemy kaszę. Gotujemy do momentu jak wchłonie wodę . Gotową kasze zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na około 15 minut by miała czas dokładnie napęcznieć.
2.Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną dzielimy na paski. Śliwki w zależności jakie są wielkie dzielimy na 2-3 części.
Mięso oraz kawałki śliwek nabijamy naprzemiennie na długie wykałaczki. Nabijając formujemy falbanki. Przygotowane szaszłyki układamy w naczyniu żaroodpornym.
3.W misce łączymy ze sobą 2-3 łyżki oleju, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.
4.Mieszaniną smarujemy szaszłyki i oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą.
Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika na około 20 minut (180°C).
Między czasie przygotowujemy gryczany sos.
5.SOS: Cebulę kroimy w plasterki i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażymy do momentu jak grzyby będą gotowe. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6.Następnie dodajemy ugotowaną kaszę oraz około ¾ szklanki wody. Kasze podgrzewamy około 5 minut.
7.Tak przygotowaną miksujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Sos powinien mieć konsystencje gęstej śmietany.
8.Gryczano-pieczarkowy sos przekładamy do miseczki. Dekorujemy natką pietruszki. Obok układamy upieczone szaszłyki. Całość dekorujemy liśćmi selera, pokrojonymi pomidorkami i śliwką.
Komentarze