Kotleciki drobiowe z sosem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone morele zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do namoczenia. Następnie osączamy i drobno kroimy. 50 g orzechów mielimy, a pozostałe 20 g drobno siekamy. Szalotkę kroimy w drobną kostkę.
2.Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy szalotkę, posiekane orzechy i morele. Mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki śmietany 18%, 3 płaskie łyżki mąki, przyprawę curry i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy.
3.Łyżką nabieramy porcje masy, kładziemy na rozgrzany na patelni olej, lekko spłaszczamy, formując nieduże kotleciki i smażymy na rumiano z obu stron. Osączamy na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu.
4.Śmietankę zagotowujemy, dodajemy mąkę (3 płaskie łyżki) rozprowadzoną w 1/3 szklanki zimnej wody. Zagotowujemy, dodajemy 50 g mielonych orzechów, doprawiamy solą, chwilę gotujemy na małym ogniu.
5.Kotleciki podajemy z sosem z dodatkiem ugotowanego oddzielnie ryżu lub kaszy kuskus.
Komentarze