Drip cake z czekoladowym zajączkiem i słodyczami

  • wyświetlono: 93 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Idealny na wielkanocny stół do kawy z gośćmi.

hahaha 015
  • 8 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Biszkopty x2:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
- 8 dag margaryny Kasia/ Palma
- 2 łyżki cukru pudru
- 10 dag mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- 5 łyżek dżemu wiśniowego
krem maślany:
- 100 g miękkiego masła 82%
- 82,5 g cukru pudru
- 1,5 łyżki zimnego mleka
- sok z cytryny do smaku
- barwnik spożywczy:różowy
Polewa:
- 5 dag gorzkiej czekolady
- 55 ml śmietanki kremówki 30%
Do dekoracji:
- czekoladowe zajączki, herbatniki, czekoladowe jajka

Sposób przygotowania przepisu:

Drip cake z czekoladowym zajączkiem i słodyczami

  • 1. Biszkopty: Białko ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt. Zimne przekrawamy na pół.
  • 2. Krem czekoladowy: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem do białości. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego margaryny i ucieramy.
  • 3. Przekładanie: Tort przekładamy następującymi warstwami: (od dołu)

    biszkopt
    krem czekoladowy
    biszkopt
    dżem wiśniowy
    biszkopt
    krem czekoladowy
    biszkopt
  • 4. Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość (aż będzie białe) i następnie dodajemy pozostałe składniki przy tym dokładnie ucierając. Krem mieszamy z barwnikiem. Różowym kremem smarujemy boki i wierzch tortu.
  • 5. Polewa: Czekoladę łamiemy na kawałki. Śmietankę podgrzewamy prawie do momentu wrzenia. Czekoladę zalewamy śmietanką, odstawiamy na kilka minut. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy polewę do ostygnięcia. Letnią ale płynną dekorujemy tort.
  • 6. Dekoracja: Tort dekorujmy słodyczami. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotowe!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życietortczekoladaWielkanocdla dziecina Wielkanocdo kawykrem maślanyczekoladowy tortwielkanocne ciastotort świątecznydrip cakewielkanocny tort

Komentarze

Podobne przepisy

Tort kawowo -chalowy

Dodane przez: Malgorzata12

Tort kawowo-chalwowy ( Drip-cake)

Tort bardzo pyszny i latwy w wykonaniu...

Wielkanocny drip cake z kremem z masłem orzechowym

Dodane przez: Elisa

Wielkanocny drip cake z kremem z masłem orzechowym

Kolorowy tort na świąteczny stół.

Ciasto buraczane

Dodane przez: emalitowska

Ciasto czekoladowe z buraków(Beetroot cake)

Ciasto jest przepyszne!Bardzo czekoladowe,...

ciasto

Dodane przez: kasienia882

CZEKOLADOWE VELVET CAKE Z KREMEM

Ciasto tort. Wilgotne ciasto zawdzięczamy...

Drip czekoladowy

Dodane przez: kada

Czekoladowo - kokosowo- orzechowy tort typu...

Prezent urodzinowy wprost z własnej...

Makowa babka z zajączkiem

Dodane przez: zzewa

Makowa babka z zajączkiem

Pyszna makowa babka z ukrytym w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE