Drip cake z czekoladowym zajączkiem i słodyczami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Idealny na wielkanocny stół do kawy z gośćmi.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopty x2:
    - 3 jajka
    - 3 łyżki cukru
    - 3 łyżki mąki tortowej
    - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem czekoladowy:
    - 8 dag margaryny Kasia/ Palma
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 10 dag mlecznej czekolady
    Dodatkowo:
    - 5 łyżek dżemu wiśniowego
    krem maślany:
    - 100 g miękkiego masła 82%
    - 82,5 g cukru pudru
    - 1,5 łyżki zimnego mleka
    - sok z cytryny do smaku
    - barwnik spożywczy:różowy
    Polewa:
    - 5 dag gorzkiej czekolady
    - 55 ml śmietanki kremówki 30%
    Do dekoracji:
    - czekoladowe zajączki, herbatniki, czekoladowe jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery

Drip cake z czekoladowym zajączkiem i słodyczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty: Białko ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt. Zimne przekrawamy na pół.
  • 2. Krem czekoladowy: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem do białości. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego margaryny i ucieramy.
  • 3. Przekładanie: Tort przekładamy następującymi warstwami: (od dołu)

    biszkopt
    krem czekoladowy
    biszkopt
    dżem wiśniowy
    biszkopt
    krem czekoladowy
    biszkopt
  • 4. Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość (aż będzie białe) i następnie dodajemy pozostałe składniki przy tym dokładnie ucierając. Krem mieszamy z barwnikiem. Różowym kremem smarujemy boki i wierzch tortu.
  • 5. Polewa: Czekoladę łamiemy na kawałki. Śmietankę podgrzewamy prawie do momentu wrzenia. Czekoladę zalewamy śmietanką, odstawiamy na kilka minut. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy polewę do ostygnięcia. Letnią ale płynną dekorujemy tort.
  • 6. Dekoracja: Tort dekorujmy słodyczami. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować