Czekoladowo malinowy drip cake ze słodyczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie miksujemy z żółtkami. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy rózgą do połączenia. Wylewamy masę do natłuszczonej wysokiej tortownicy o średnicy 16 cm. Pieczemy ok 40 min w 180 st. Studzimy. Po całkowitym wystudzeniu przekrawamy na 3 krążki.
2.Przygotowujemy krem czekoladowy: rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłe miksujemy z mascarpone, aż do połączenia składników. Układamy na kloszu krążek biszkoptu, nakładamy na niego masę czekoladową. Na kremie układamy delicje, czekoladą do dołu. Lekko je wciskamy w krem czekoladowy. Robimy dookoła obręcz z papieru lub używamy wysokiego metalowego rantu do składania tortu.
3.Mus malinowy. Zagotowujemy maliny z cukrem i przecieramy przez sitko. Powstały mus ponownie zagotowujemy, ściągamy z ognia i mieszamy z sypką galaretką. Chłodzimy. Tężejący mus wylewamy na delicje. Odstawiamy tort do całkowitego stężenia. Przykładamy drugim biszkoptowym krążkiem.
4.Masa śmietanowa: Namaczamy żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody. Odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej. Ubijamy śmietankę z pudrem na sztywno, pod koniec ubijania wlewamy letnią żelatynę. Miksujemy do połączenia. Mieszamy ze startym na tarce wafelkiem. Wykładamy piankę na tort i przykrywamy ostatnim krążkiem biszkoptu. Chłodzimy.
5.Przygotowujemy tynk maślany: Ucieramy miękkie masło na puch, powoli wlewamy partiami mleczko. Ubijamy na puch. Dzielimy masę na 3 części i barwimy na 3 różowe odcienie. Wyciągamy schłodzony tort z obręczy i smarujemy kolorowymi masami, zaczynając od dołu od najciemniejszego. Wyrównujemy powierzchnię szpatułą. Chłodzimy.
6.Rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polewamy tort, zaczynając od zrobienia zacieków. Następnie wylewamy polewę na blat, wyrównując powierzchnię nożem.
7.Układamy na wierzchu różne słodycze według własnego gustu. smacznego!
Komentarze