Czekoladowo malinowy drip cake ze słodyczami

4.45 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszne połączenie masy czekoladowej i malin oraz utrzymana w tej kolorystyce dekoracja sprawiają ze torcik jest naprawdę wyjątkowy!

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:
    4 jajka
    3/4 szkl cukru
    1/2 szkl mąki
    2 czubate łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa czekoladowa:
    125 g mascarpone
    50 g czekolady gorzkiej
    50 g czekolady mlecznej
    7 szt delicji o smaku malinowym

    Mus malinowy:
    300 g malin mrożonych
    2 łyżki cukru
    1 galaretka malinowa

    Masa śmietanowa:
    3/4 szkl śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 wafelek princessa czekoladowa
    1.5 łyżeczki żelatyny

    Tynk maślany:
    200 g masła
    200 g mleka skondensowanego słodzonego
    różowy barwnik spożywczy fuksja

    Dekoracja:
    1 czekolada gorzka
    50 g śmietanki 30 %
    dowolne słodycze: donut z polewą, makaroniki, galaretki w cukrze, precelki, ciasteczka, beziki, rurki, rafaello , oreo
Wystaw ocenę:

4.45 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Słodycze

Czekoladowo malinowy drip cake ze słodyczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie miksujemy z żółtkami. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy rózgą do połączenia. Wylewamy masę do natłuszczonej wysokiej tortownicy o średnicy 16 cm. Pieczemy ok 40 min w 180 st. Studzimy. Po całkowitym wystudzeniu przekrawamy na 3 krążki.
  • 2. Przygotowujemy krem czekoladowy: rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłe miksujemy z mascarpone, aż do połączenia składników. Układamy na kloszu krążek biszkoptu, nakładamy na niego masę czekoladową. Na kremie układamy delicje, czekoladą do dołu. Lekko je wciskamy w krem czekoladowy. Robimy dookoła obręcz z papieru lub używamy wysokiego metalowego rantu do składania tortu.
  • 3. Mus malinowy. Zagotowujemy maliny z cukrem i przecieramy przez sitko. Powstały mus ponownie zagotowujemy, ściągamy z ognia i mieszamy z sypką galaretką. Chłodzimy. Tężejący mus wylewamy na delicje. Odstawiamy tort do całkowitego stężenia. Przykładamy drugim biszkoptowym krążkiem.
  • 4. Masa śmietanowa: Namaczamy żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody. Odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej. Ubijamy śmietankę z pudrem na sztywno, pod koniec ubijania wlewamy letnią żelatynę. Miksujemy do połączenia. Mieszamy ze startym na tarce wafelkiem. Wykładamy piankę na tort i przykrywamy ostatnim krążkiem biszkoptu. Chłodzimy.
  • 5. Przygotowujemy tynk maślany: Ucieramy miękkie masło na puch, powoli wlewamy partiami mleczko. Ubijamy na puch. Dzielimy masę na 3 części i barwimy na 3 różowe odcienie. Wyciągamy schłodzony tort z obręczy i smarujemy kolorowymi masami, zaczynając od dołu od najciemniejszego. Wyrównujemy powierzchnię szpatułą. Chłodzimy.
  • 6. Rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polewamy tort, zaczynając od zrobienia zacieków. Następnie wylewamy polewę na blat, wyrównując powierzchnię nożem.
  • 7. Układamy na wierzchu różne słodycze według własnego gustu. smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Drip cake z czekoladowym zajączkiem i słodyczami 1

To może cię zainteresować