Dopinka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dopinkę pierwszy raz jadłam, będąc z mężem w Czechach. Smakowała nam, więc teraz często przyrządzam ją w domu

Składniki:

  • ● 1 kg łopatki
    ● 20 dag pieczarek
    ● 2 cebule
    ● czerwona papryka
    ● 2 kiszone ogórki
    ● 100 ml śmietany 12-proc.
    ● łyżka mąki
    ● olej do smażenia
    ● kostka rosołowa
    ● 1/2 chleba
    ● maggi
    ● przyprawa uniwersalna
    ● pieprz
    ● sól
    ● natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dopinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę.
    Obsmażamy na rozgrzanym
    oleju. Zalewamy 2 szkl. wody,
    dodajemy kostkę i dusimy
  • 2. Pieczarki oczyszczamy,
    kroimy w plasterki i dusimy
    na patelni. Cebule kroimy
    w kostkę i szklimy na oleju
  • 3. Paprykę kroimy w paski,
    ogórki ścieramy na tarce. Gdy
    mięso będzie prawie miękkie,
    wkładamy pieczarki, cebulę,
    paprykę i ogórki. Dusimy ok.
    15 minut. Zagęszczamy śmietaną
    wymieszaną z mąką.
    Doprawiamy. Wsypujemy posiekaną
    natkę.
  • 4. Na patelni zrumieniamy
    grube kromki chleba. Podajemy
    z gulaszem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.19 (412 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować