Domowy smalec z mięsem mielonym i cebulką

  • wyświetlono: 505 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Tradycyjne i pyszne domowe smarowidło do chleba - smalec z mięsem mielonym i cebulką.

15608573_10209994744458189_1327075467_o
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

50 dkg słoniny
1 kg mięsa mielonego
1 kg cebuli
sól
pieprz
papryka słodka
chili
przyprawa do gulaszy
1 główka czosnku

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy smalec z mięsem mielonym i cebulką

  • 1. Słoninę mielimy przez maszynkę, dajemy do garnka i topimy, ale nie całkiem na ciemne, tak aby była jeszcze w miarę jasna.

    Stopniowo dodajemy po łyżce cebuli (gdybyśmy dali od razu całość, to słonina by nam wykipiała) i mieszamy, następnie dajemy mięso mielone i dobrze roztrzepujemy, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy, na sam koniec dajemy główkę czosnku drobno pokrojonego.

    Zdejmujemy z ognia, jak smalec lekko przestygnie to przelewamy do słoiczków, odstawiamy w chłodne miejsce, jak będzie już dobrze zimny to wstawiamy do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso mielonecebulasmalecsłoninasmarowidłopasta na kanapkido smarowania pieczywa

Komentarze

Podobne przepisy

Smalec

Dodane przez: JulkaTomeczek

Smalec z warzywami

Idealny na kanapkę, świetnie smakuje...

smalec

Dodane przez: Kasja1986

Smalec z wędzonej słoniny z dodatkiem ziół...

Smalec z wędzonej słoniny z dodatkiem...

Pasta jajeczna z cebulką i koperkiem

Dodane przez: Kuchnia Koloru Blond

Pasta jajeczna z cebulką i koperkiem

Taka pasta jajeczna jest bajecznie...

Smalec z czerwonej fasoli

Dodane przez: Di bloguje

Smalec z czerwonej fasoli

To propozycja nie tylko dla miłośników...

pasta z białej fasoli

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

pasta z białej fasoli a`la smalec

Uwielbiam smalec! szczególnie taki...

image-1605a9c

Dodane przez: Alex M

Pasta z fasoli a'la smalec

Przepyszna pasta z fasoli a’la...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE