Domowy ser a'la bundz

4.49 (165 ocen)

Ten ser robiła dla mnie kiedyś teściowa :) Z prawdziwego mleka prosto od krowy. Gdy nie uda mi się kupić takiego mleka ratuję się tłustym z butelki. Ser też wyjdzie smaczny :)Ser w smaku przypomina mi mozzarellę. Pozostałą serwatkę wykorzystać można do pieczenia chleba

Składniki:



  • 2 litry mleka
    podpuszczka
    1/4 łyżeczki soli

Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Domowy ser a'la bundz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-24k5m66 1.
    100 ml mleka odlać, rozpuścić w nim podpuszczkę (ilość zależy od rodzaju, należy dokładnie przeczytać instrukcję i odmierzyć ilość przewidzianą na 2 litry mleka. Ja mam w proszku i użyłam niewielkiej ilości, na czubku łyżeczki).

    Resztę mleka podgrzać do temperatury 35 stopni (warto kupić termometr, przyda się także do parzenia wędlin).

    Mleko zdjąć z ognia, dodać sól (można użyć także innych przypraw i/lub ziół) i podpuszczkę rozpuszczoną w mleku. Wymieszać dokładnie. Odstawić na 30 minut.

    Powstały skrzep pokroić w kratkę długim nożem.
  • image-0h58jgt 2.
    Durszlak wyłożyć podwójną warstwą gazy, ułożyć na miską. Wylać zawartość garnka. Odstawić na około 2-3 godziny aż od sera oddzieli się serwatka.
  • image-1e5mu97 3.
    Następnie gazę zawiązać i wstawić na durszlaku do lodówki na całą noc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

2.5 (2 ocen)

Ser domowy

To może cię zainteresować