Domowy ser żółty

4.45 (259 ocen)

  • 60 min

Swój pierwszy ser żółty zrobiłam bez dodatków, ale kolejny zrobię z pomidorami suszonymi lub…ziołami lub…czosnkiem lub…ojej, milion pomysłów ;) Zachęcam do wypróbowania ulubionych dodatków.Domowy ser żółty…idealny do kanapek, zapiekanek, pizzy :) Polecam !!!

  • 60 min

Składniki:


  • 1 kg twarogu
    1 l mleka (najlepiej 3,2%)
    125 g masła
    1 jajo
    1 łyżka soli
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    opcjonalnie ulubione dodatki
Wystaw ocenę:

4.45 (259 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowy ser żółty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy ser żółty 1. Mleko dobrze podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Dodajemy twaróg. Często mieszając, gotujemy na najmniejszym ogniu aż z twarogu zostaną małe grudki (ok. 20 minut). Odcedzamy na gazie lub sitku, jednak niezbyt mocno, odcedzony ser musi być wilgotny.
  • Domowy ser żółty 2. Masło rozpuszczamy w garnku, chwilę studzimy. Dodajemy do niego odcedzony ser i stawiamy na malutki ogień. Cały czas mieszamy. Kiedy ser zacznie się ciągnąć, zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy jajko, sól, sodę i ocet oraz ewentualne dodatki. Bardzo dokładnie mieszamy, kiedy składniki się połączą i całość zacznie tworzyć jednolity „glut” przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową.

    Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować