Domowy ser a'la koryciński

0 (0 ocen)

Kolejny domowy ser zakwaszany lekko kefirem, również z użyciem podpuszczki. Ser moczymy w solance i odstawiamy na krótkie dojrzewanie

Składniki:

  • Ser:
    2,5 l mleka
    1/4 szklanki kefiru
    1/3 łyżeczki podpuszczki
    4 łyżki wody
    Solanka:
    1,5 litra wody
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Domowy ser a'la koryciński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0532nfs 1. Mleko podgrzać do temperatury 35-38 stopni.
    W wodzie rozpuścić podpuszczkę. Odmierzyć potrzebną ilość kefiru (w temperaturze pokojowej!).
  • image-1j36i49 2. Do mleka wlać kefir i podpuszczkę, wymieszać, przykryć garnek pokrywką i odstawić na 30 minut.
  • image-18o1owb 3. Po tym czasie skrzep pokroić długim nożem w kratkę.
  • image-188e3xe 4. Durszlak wyłożyć gazą, ustawić na misce. Zawartość garnka przełożyć delikatnie na durszlak, odstawić na ok 20 godzin, co 2-3 godziny ser odwracać na drugą stronę, aby dobrze odciekł.
  • image-03130xj 5. Po tym czasie przygotować solankę. W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuścić sól, dodać chłodnej wody tak aby było 1,5 litra płynu. Włożyć ser i moczyć około 4 godzin.

    Ser osuszyć z solanki, ułożyć na talerzyku i bez przykrycia wstawić do lodówki. Można jeść od razu na drugi dzień, ale warto poczekać kilka dni. Można zrobić 2 małe serki i porównać smak świeżego i kilkudniowego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kefir Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować