Makaron farfalle - kokardki

4.49 (147 ocen)

  • 5 min

Moim pierwszym skojarzeniem makaronu farfalle jest elegancka męska muszka. Każdy gentleman powinien umieć gotować a makaron w kształcie muszki powinien być jego daniem flagowym! :)

  • 5 min

Składniki:

  • Składniki na dwie porcje:
    - 100g mąki
    - 1 jajko
Wystaw ocenę:

4.49 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron farfalle - kokardki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Gdy się połączą przekładamy na blat, zagniatamy ciasto i wyrabiamy je przez chwilę. Ciasto dzielimy na dwie połówki. Ułatwi to przepuszczanie makaronu przez maszynkę. Ciasto przepuszczamy dwukrotnie na każdym ze stopni grubości w maszynce kończąc na stopniu szóstym. Jeśli nie posiadacie maszynki do makaronu, ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy w ulubione kształty.

    Domowy makaron gotuje się bardzo krótko. Wystarczą jedynie dwie minuty.

Porady

Aby zrobić „farfalle” lub inaczej „kokardki” ze zdjęcia należy ciasto pociąć na kawałki o wielkości 3 cm x 2 cm. Wystarczy mocno ścisnąć je pośrodku, aby nie rozkleiły się podczas gotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować