Makaron farfalle primavera z groszkiem i cukinią

4.49 (165 ocen)

  • 20 min

Klasyczna włoska potrawa - tania, szybka, doskonała na ciepłe letnie dni.

  • 20 min

Składniki:

  • - 200 g makaronu farfalle
    - 1 cukinia
    - 40 g zielonego groszku
    - 1 ząbek czosnku
    - 100 ml śmietanki 36%
    - 1 łyżka musztrady pełnoziarnistej
    - skórka otarta z jednej cytryny
    - 5 łyżek startego parmezanu
    - 2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron farfalle primavera z groszkiem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na 4 minuty przed końcem gotowania, do makaronu dodaj groszek.
  • 2. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię i zmiażdżony czosnek. Podsmażaj na małym ogniu przez 4 - 5 minut delikatnie mieszając od czasu do czasu. Gdy cukinia lekko zmięknie dodaj skórkę z cytryny, musztardę i śmietankę. Podgrzewaj wszystko jeszcze przez 3 minuty.
  • 3. Do sosu z cukinią dodaj makaron i całość dobrze wymieszaj. Podziel na porcje i posyp parmezanem. Podawaj natychmiast.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować