Domowy majonez light

4.5 (164 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Majonez to niezastąpiony element świąt Wielkanocnych i nie tylko. Oto przepis na domowy majonez, który przygotujesz w mgnieniu oka za pomocą blendera. Jest smaczny i co najważniejsze dużo zdrowszy od produktów dostępnych na sklepowych półkach.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szt. jaja kurzego
    250 g serka wiejskiego
    10-15 g musztardy dijon
    1 łyżeczka soku z cytryny
    szczypta soli
    ocet winny opcjonalnie zamiast cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Sosy Majonez

Domowy majonez light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajko gotujemy na twardo.
    2. Jeszcze ciepłe obieramy i wkładamy do wysokiej miski.
    3. Dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy tak długo, aż uzyskamy gęstą i jednolitą konsystencje.
    4. Przyprawiamy wedle uznania.
    5. Jeżeli smak przez musztardę będzie "za ostry" możemy dodać odrobinę jogurtu naturalnego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować